Cartierul Bartolomeu
sau "Brasovul Vechi"
Numele cartierului se trage de la cea mai veche cladire a orasului Brasov si anume " Biserica Sfantul Bartolomeu", situata pe Str. Lungă nr. 251 .Biserica a fost construită pe undeva pe la 1223 probabil la scurt timp după aşezarea cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei şi a fost cunoscută şi sub denumirea de “Biserica celor trei orfane”.Legenda spune ca inainte de a muri , trei orfane au donat tot ce au avut bisericii iar in semn de recunostinta au fost inmormantate sub altar. Aceasta biserica constituia probabil primul nucleu urban medieval al Braşovului, transformat între timp în cartier industrial. "Biserica Sfantul Bartolomeu" este singurul monument păstrat din acest aşezământ urban si este mai vechi probabil decât Braşovul.Edificiul cu trei nave, cu zidurile masive cu contraforţi, inconjurat cu zid de apărare, a rezistat invaziilor turceşti,devastarii trupelor lui lui Vlad Tepes (1458) şi ale lui Gabriel Bathori (1611) cat si marelui incendiu din anul 1689.Biserica parohială a “Braşovului Vechi”, amplasată lângă dealul Sprenghi (Gespreng) cu cetatea medievală de refugiu, a fost reconstruită în forma actuală, după invazia tătară din 1241. "Brasovul Vechi" s-a dezvoltat in jurul bisericii Sfantul Bartolomeu, ingloband asezarea de langa dealul Sfantul Martin (zona strazilor Lunga si De Mijloc).
In 2003, in incinta bisericii s-a deschis un muzeu etnografic cu peste 1500 de obiecte, donate de emigranţi, muzeu care prezintă o gospodărie tipic săsească si in care se regasesc ţesaturi, mobilier, port săsesc, unelte de tamplarie, de brutărie, de camp etc.
Transport:
- Linia 5 Stadionul Municipal-Roman SA
- Linia 9b Bartolomeu Nord - Rulmentul
- Linia 12 Stadionul Tineretului- Livada Postei
- Linia 16 Stadionul Municipal- Livada Postei
- Linia 18 Bariera Bartolomeu - ICA Ghimbav
- Linia 22 Stadionul Tineretului - Saturn
- Linia 23 Stadionul Municipal - Saturn
- Linia 23b Stadionul Municipal - Triaj
- Gara Bartolomeu - este o gara mai mica decat Gara Centrala , amplasata in apropierea complexului comercial Bartolomeu.
- Autogara 2 - este situata pe Strada Avram Iancu nr. 114
- Autogara Internationala Bartolomeu (Autogara 4)- situata pe Sos. Cristianului, cap de linie terminus RAT.
- Scoala Gimnaziala nr.14 -In anul 1939 s-a deschis şcoala primară pentru copiii români din cartierul Bartolomeu. Până atunci funcţionaseră două clase în incinta unei case particulare. Inaugurarea oficială a şcolii are loc în data de 6 noiembrie 1939, în prezenţa primarului oraşului. În această şcoală numită: primară, elementară, Şcoala Generală nr.10, apoi Şcoala Generală nr. 25, iar din 1958 Şcoala Generală nr. 14, se înscriu şi frecventează cursurile elevi ce locuiau în zona Barierei, Morii, până la marginea oraşului spre Stupini şi Cristian.
- Gradinita privata Gretel Kindergarten- situata pe strada Avram Iancu, nr. 77
- Academia Fortelor Aeriene "Henri Coanda" - situata pe str. Mihai Viteazul , nr. 160
- Grup Scolar Auto situat pe Str. Carierei, Nr. 20
- Colegiul National Economic "Andrei Barseanu" situat pe str. Lunga nr. 198
- Calea Fagarasului,
- Strada Abatorului,
- Strada Ecaterin Teodoroiu,
- Soseaua Cristianului,
- Strada Lunga ,
- Strada Bogdan Voda,
- Strada Stadionului.
- Biserica Sfantul Bartolomeu.
- Monumentul ridicat in cinstea eroilor cazuti in lupta pentru apararea cetatii Brasovului, din 1916.
- Stadionul tineretului "Silviu Ploesteanu " - este arena oficială a clubului de fotbal FC Brașov. Tribunele au o capacitate de 8.500 de locuri, fiind cel mai mare stadion al orașului Brașov .
- Cetatea de pe dealul Șprenghi - se pare ca originea cetăţii de la Şprenghi din Braşov, dateaza din vremea stăpânirii romane, iar pe locul ei exista un castru(castru= lagar, tabara fortificata a unei unitati din armata romana) .Înainte de a doua jumătate a secolului XIII, pe deal se construia o mică cetate, formată din valuri de pământ şi palisade. Invazia tătarilor din 1335 a distrus fortificaţia, ducand dupa jumatatea secolului al XIV lea ,la aparitia unei centuri ovale de ziduri de circa 1,80 m grosime. În interior a fost înălţată o clădire pentru adăpostire în caz de primejdie şi s-a amenajat o cisternă pentru apă.În secolul XV, la poarta cetăţii a fost construit un turn hexagonal, pentru mărirea capacitatii defensive.Cucerită de turci la 1421, cetatea si-a pierdut din însemnătate, ajungând la ruina.În secolul al XIX-lea, Dealul Şprengi a fost transformat în carieră de piatră, astăzi fiind excavat în cea mai mare parte.În secolul al XX-lea au dispărut, o dată cu roca de sub ele, şi o parte din vestigiile cetăţii.Astăzi, pe locul cetatii se află un catarg cu drapelul românesc, simbolizand un omagiu adus ostaşilor români care au pierit în "tranşeea morţii " (8 sau 10 octombrie 1916).
- Eliana Mall - inaugurat in anul 2004 este primul mall deschis in Brasov.In incinta mall-ului gasiti:
-loc de joaca pentru copii unde cei mici sunt supravegheaţi în permanenţă de personal calificat.
-Cinema CITYPLEX -aici găsiţi singurul cinematograf multiplex din oraş deschis sub brandul Cityplex care, în cele 3 săli de proiecţie, oferă cele mai noi filme, precum şi producţii 3D.
-Sala de evenimente - mall-ul dispunde de o sala speciala de evenimente "Galla Ballroom", având o capacitate totală de 800 de persoane, cu intrare şi parcare separată.
- Hypermarket Auchan - inaugurat pe 8 Noiembrie 2013.
- Piata agroalimentara situata pe Str. Ioan Bogdan nr.2A.
- Complex comercial la parterul caruia este amplasat si un fast food numit "Papaya Fresh Food."De asemenea in incinta Complexului Bartolomeu mai gasiti :LeFruMarin Market,sucursala BCR ,casa de schimb valutar, alimentara, magazin de birotica,xerox,frizerie, etc.
- Sucursala ING Bank.
- Farmacie Catena.
- Pravalie Sergiana.
- Complexul rezidential : Avantgarden 1,Avangarden 2 si Avangarden 3:
Din Avantgarden poti ajunge la cumpărături în doar 5 minute. Eliana Mall, Auchan,Brintex,si alte complexe comerciale sunt practic „peste drum” . Fiecare complex dispune de curte interioara in care este amplasat un loc de joacă pentru copii. Are parcare proprie şi boxă, iar pentru protecţia locatarilor exista pază 24 de ore din 24. Şcoala Generală Nr. 14 şi Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 6 din Braşov sunt la doar câteva minute, fie mergând pe jos, fie luând pentru o statie autobuzul 28 care opreşte chiar în faţa complexului Avantgarden. Gazonul şi pomii înveselesc spaţiile dintre clădiri şi dau un aer proaspăt mediului în care copiii se pot juca în siguranţă în locul special amenajat pentru ei.
Avangarden 1 cuprinde 365 de locuinţe si a fost finalizat în 2008 . Ulterior au început lucrările la Avantgarden 2 şi 3. Avantgarden 2 cuprinde 200 de locuinte si a fost finalizat in anul 2009. Proiectul Avantgarden 3 a demarat in 2009 si prevede construirea a unui numar de 1800 de locuinte cu termen de finalizare in 2015. Pana in prezent au fost vandute peste 1300 de locuinte din 16 blocuri cu 8 etaje. Lucrarile de constructie continua conform proiectului initial pana la finalizarea completa.
- Proiectul Mall Korona
- Centrul de Afaceri din Brasov.
- Stadionul de 5 stele al Brasovului
Liceul AUTO s-a mutat de pe str. Carierei 20 ,iar în locul lui este o cresă.A mai rămas în picioare doar clădirea din poză.
RăspundețiȘtergereMonumentul ridicat in cinstea eroilor cazuti in lupta pentru apararea cetatii Brasovului, din 1916...???
RăspundețiȘtergereArmata Romana trecuse granita catre Imperiul Austro-Ungar si au fost primiti cum se cuvine, nu au aparat nimic in Brasov. Unirea cu Tara Romanesca a avut loc mai tarziu. In 1916,Armata Romana se afla pe teritoriul Austro-Ungariei.